«

»

De “Balans van de Leefomgeving” (PBL) is uit

Had ik het toch bijna gemist – Het Planbureau voor de Leefomgeving kwam afgelopen 9 september naar buiten met een toch wel zeer belangrijke publicatie: de “Balans van de Leefomgeving“. Dit document, De Balans, wordt eenmaal in de twee jaar opgemaakt, en omvat alles wat je bij leefomgeving kunt bedenken: wonen, energie, mobiliteit, water, voedsel en natuur.

De mensen van het PBL zijn niet tevreden wat er de afgelopen twee jaar is gebeurd. Zeker niet als ze het een en ander bekijken in het licht van nabij-toekomstige uitdagingen: “Nederland is nog onvoldoende voorbereid op ingrijpende veranderingen – in demografie, klimaat, biodiversiteit en de beschikbaarheid van grondstoffen – die zich in de komende decennia kunnen openbaren.”

Dé Balans zal een prominente plek krijgen in het informatieaanbod van deze site. Ook zullen elementen eruit terugkomen, of er zal naar worden verwezen, in komende blogs en columns. De Balans van de Leefomgeving is een el dorado voor cijferfetisjisten, een bijbel voor planologen en gebiedsontwikkelaars (of zou dat moeten zijn), maar vooral uitermate handig voor actieve burgers en bewegingen die beslagen ten ijs willen komen.

Belangrijk aandachtspunt in De Balans is de demografische krimp in vooral buiten-Randstedelijke gebieden. Het PBL heeft in samenwerking met het CBS de gebiedsontwikkelingen tussen nu en het jaar 2040 interactief-inzichtelijk gemaakt, zie onder. Leuk, bijzonder en handig!

Wederom: wordt vervolgd*

Klik onderstaande printscreen (door RR/WT), in een nw venster opent de interactieve kaart tot 2040.

LogoPBL-680

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.wijthorbecke.nl/de-balans-van-de-leefomgeving-pbl-is-uit/