↑ Terug naar Denktanks

Betalen is Bepalen

email button 60px

De burgerbegroting, een kwestie vanimaatjes-belastingen-83256an doen

De denktank ‘Betalen is bepalen’ is gestart met het idee dat de burger meer inspraak moet krijgen in de besteding van de overheidsfinanciën. Immers: wie betaalt, moet ook bepalen.
Op deze manier kunnen bepaalde thema’s partijoverstijgend worden aangepakt, zodat iedere kiezer meetelt. Dit zou een snelle en eenvoudige manier zijn om de burger niet alleen klant, maar ook opdrachtgever van de overheid te maken.

Een prima idee dus, waar onze denktank niet de primeur mee heeft. Sterker nog, Nederland ligt internationaal gezien behoorlijk achter qua burgerbegrotingen. In augustus 2011 verscheen een rapport over de burgerbegroting namens het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Er zijn al diverse steden en gemeenten die burgers meer inspraak geven in de besteding van het belastinggeld.

Einde verhaal? Nee, juist het begin daarvan! Een landelijke uitrol van dit systeem bestaat nog niet. Toen wij op onze bijeenkomst diverse betrokkenen telefonisch contacteerden, waren ze het er allen over eens dat het een lastig verhaal zou worden. Het bestaat nog niet en daar zijn diverse redenen voor aan te voeren. Joop Hofman, auteur van het eerder genoemde overheidsrapport, verklaart in een artikel al waarom de Nederlandse burgerbegroting er nog niet gekomen is.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.wijthorbecke.nl/denktanks/betalen-is-bepalen/