Core Value Index – nooit meer ‘tegen je natuur in’ werken

De identiteit en dienovereenkomstig gedrag (ook in zijn/haar werk) van een individu zijn bepaald door een zevental factoren die zowel in elkaars verlengde liggen én elkaar, op welk niveau dan ook, beïnvloeden. Deze zijn achtereenvolgens, vanaf geboorte tot feitelijk het overlijden:

chart-RR

De Core Value Index van uw webmaster

  • Genetica (wat heb je aan DNA meegekregen van je ouders?)
  • Neurologie (hoe zijn jouw zenuw- en hersencellen met elkaar verbonden?)
  • Biochemie (hoe ontstaan jouw aansturende chemische stofjes en in welke mate worden ze getriggerd door de buitenwereld?)
  • Fysiologie (wat voor een lijf heeft de mix van jouw ouders jou opgeleverd en hoe reageert dat op jouw zenuw- en hormoonhuishouding?)
  • Conditionering (de bovenstaande basis van jou, in welk gezin en in welk onderwijssysteem is dat tot wording gekomen?)
  • Sociaal gedrag (dat wat je bent en tot wie je bent verworden in je jeugd, hoe verandert en vergroot dat naarmate jouw rol in de samenleving groeit?)
  • Karaktertrekken (welke elementen uit de bovenste zes die in jou geëvolueerd zijn slijten af door het leven, welke worden sterker?)

De Core Value Index-methodiek die TEAM3.0 in haar trainingen hanteert, appelleert aan de eerste vier kernwaarden van een individu. Doe je de uitgebreide test dan vragen de CVI-testvragen de zuigeling in jou uit. Uiteraard hebben we het dan niet over de ingewikkelde toestand in Syrië, maar over de intrinsieke waarden die oorspronkelijk jouw waarden zijn. Vele  slimmerds (onder wie ik-zei-de-gek) zeggen dan dat Nature/Nurture niet los van elkaar zijn te zien op elk gegeven moment. Met andere woorden: je kunt niet het basisonderdeel van je persoonlijkheid analyseren als je eenmaal volwassen bent, omdat de persoon die je op dat moment bent, juist is beïnvloed door het leven dat je leidt en hebt geleid.

Dit is dus apert onjuist. De uitgebreide CVI-test, met meerkeuzevragen waar je het antwoord snel en vanuit je je hart moet geven, staat bol van controlevragen en controlevragen op de controlevragen. Sinds midden jaren negentig is deze CVI-test academisch: getest, gefinetuned, genuanceerd en aangescherpt. Vandaag de dag is de CVI-test precies wat het wil(de) zijn: antwoorden op de vraag: wie was je toen je in de wieg lag?

Fijn, zou je zeggen, maar wat hebben volwassenen eraan? Hier is slechts één antwoord op mogelijk:

Wat is jouw talent en daaruit volgend: wat zijn de basisvaardigheden die jouw biologische ouders en de natuur (de ontwikkeling in de baarmoeder) jou hebben meegegeven?

Je ware of intrinsieke talent kennen is vandaag de dag misschien wel belangrijker dan ooit. Waarom? Het leven en werk van vandaag de dag stelt als nooit tevoren eisen aan het individu. Je kunt je jouw werk wel ‘eigen’ maken, maar als dat niet ‘past’ bij wie jij van oorsprong bent, dan schuurt het.

Dan werk je boven je macht, dan moet je teveel andere krachten aanspreken om ‘normaal’ te functioneren, laat staan goed of excellerend. Dan zit je niet en kom je niet in the flow. Niets gaat vanzelf, alles is een opgave en je bent langer dan je collega die wel op zijn/haar plek zit met hetzelfde werk bezig.

Een kort filmpje (3min28)  over de essenties van de CVI-test

Meer info

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.wijthorbecke.nl/over-wijthorbecke/team3-0-training-bezinnen-beginnen-bouwen-buiten/core-value-index-nooit-meer-tegen-je-natuur-in-werken/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>